Blog: Ce te sfătuim
Ulei esențial de ANASON
09 iun. 2015

Anasonul provine din Orientul Mijlociu și se cultivă, în prezent, în Europa, Statele Unite ale Americii și Africa de Nord. Este o plantă anuală, de aproximativ 50 cm, cu flori delicate, mici, albe și fructe verzui. Egiptenii cultivau mult anason, pe care îl adăugau în pâine, preparau ceai și îl consumau ca medicament. Indienii preparau un ceai din frunze și flori de anason pentru calmarea tusei.
Anasonul este utilizat în lichioruri și pastele de dinți, apă de gură și siropuri. În India este folosit pentru împrospătarea respirației, iar în Turcia, o băutură alcoolică populară numita „Raki” se face din semințe de anason. Preparatele medicinale din anason au proprietăți stomahice, carminative, eupeptice, antispastice. Substanțele active din anason stimulează secrețiile glandelor salivare, gastrice și intestinale, biliare și mamare. Acțiunea asupra căilor respiratorii se concretizează în efectul expectorant, de calmare a tusei. Uleiul esențial de anason are efect calmant, relaxant, atunci când ne confruntăm cu sentimente de frică sau depresie și ajută la stăpânirea emoțiilor negative. Aduce un somn liniștitor și vise frumoase. Uleiul esențial de anason are un efect asemănător estrogenului, mai puternic decât cel de chimen dulce.