Migdalul dulce crește în toate regiunile calde de pe glob, iar în România îl întâlnim în special pe dealurile din curbura Carpaților. Anticii i-au atribuit virtuți miraculoase, dar migdalele erau în special apreciate pentru capacitatea de a preveni intoxicațiile. Acestea conțin multă vitamina A , E, vitamine din grupul B , minerale precum: calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu.
Uleiul de migdale este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale, emolient natural recomandat pentru orice tip de piele; uleiul de migdale dulci presat la rece are o culoare cu o tentă gălbuie și are un miros ușor de nucă. Se folosește contra eczemelor, erizipelului, pruritului și în cazurile de piele foarte uscată cu tendință de crăpare. Aceste virtuți îl fac un remediu valoros pentru îngrijirea pielii și datorită componenților principali, acizii grași esențiali: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic. Pentru că are o formulă apropiată de cea a sebumului produs de pielea noastră, uleiul de migdale poate fi folosit pentru demachierea feței, inclusiv a zonei din jurul ochilor, și chiar pentru hidratarea tenului, deoarece după utilizare nu lasă pielea îmbibată în grăsime. Acest ulei miraculos este perfect și pentru tratarea cearcănelor sau hidratarea buzelor. Fiind un ulei cu proprietăți deosebite, uleiul din migdale dulci se folosește cu succes la fabricarea produselor cosmetice.